Verhaalswet Ongevallen Ambtenaren (VOA)
Op basis van de Verhaalswet Ongevallen Ambtenaren (VOA) kan de overheid als werkgever, regres nemen als een ambtenaar in dienst letsel oploopt door toedoen van een aansprakelijke derde. De overheid kan deze kosten verhalen op basis van 6:107a van het Burgerlijk Wetboek.
Voor wie geldt de VOA?
Dit regresrecht hebben private werkgevers ook op basis van hetzelfde wetsartikel. In principe is de regeling voor ambtenaren niet heel verschillend ten opzichte van private personen. Dat heeft te maken met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra).
Ofwel, door de Wnra zijn de rechten en plichten voor zowel rechtspersonen als ambtenaren gelijk getrokken. De Wnra ging in op 1 januari 2020. Sinds die datum vallen ambtenaren onder het private arbeidsrecht.
De reden hiervoor is, dat het begrip ambtenaar in het verleden nog wel eens ter discussie stond. Is iemand alleen ambtenaar tijdens werktijd of ook buiten kantooruren? Zijn gedetacheerden in tijdelijke dienst van de overheid ook echt ambtenaren of ook private rechtspersonen, als zij werkzaamheden voor de overheid uitvoeren? Deze discussies zorgden voor verwarring en omslachtige procedures. Ook ambtenaren kunnen regres nemen via het privaatrecht, dus via wetsartikel 6:107a BW.
Welke ambtenaren vallen onder de VOA?
De Wnra is thans zodanig aangepast dat de VOA ongewijzigd voor alle (genormaliseerde) ambtenaren alsook de uitgezonderde groepen van toepassing blijft
Dus ook deze ambtenaren vallen er wel onder:
- De Nederlandsche Bank;
- Sociale Verzekeringsbank;
- UWV.
Andere ambtenaren behouden gewoon hun oude positie. Dit zijn:
- medewerkers van politie en defensie;
- rechters en officieren van justitie;
- politieke ambtsdragers, zoals Kamerleden, burgemeesters en wethouders
Regres nemen via de VOA: wat zijn de consequenties?
Wat kunt u claimen?
- kosten die u maakt voor de samenwerking met een arbodienst;
- kosten om de werknemer te laten re-integreren;
- kosten voor om- en bijscholing, als de werknemer niet meer hetzelfde werk kan doen als voor het ongeval;
- de kosten voor het aanpassen van de werkplek.
- kosten van de specialist om de schade aannemelijk te maken
Wat kunt u niet claimen?
- de werkgeverskosten van het loon, ofwel het verschil tussen het bruto- en het nettoloon;
- compensatie voor verloren klanten en omzetderving;
- verlies van winst.
Gronden van verweer bij loonschade
Voor ambtenaren zijn er dus ook 3 soorten verweren, die de schadevergoeding voor de werkgever verlagen. Volgens de wet zijn dit:
- Verweer op het gebied van aansprakelijkheid. De tegenpartij doet er in het verweer alles aan om ook een deel van de schuld bij uw medewerker neer te leggen. Is er sprake van een auto-ongeluk? De verzekeraar wil dan bewijzen dat uw medewerker onoplettend was in het verkeer.
- Collega-verweer: als de oorzaak van het ongeval bij een andere medewerker lag, dan is het uw schuld. Als er fouten optreden tussen collega’s onderling, dan is het de schuld van de werkgever. In dat geval krijgt u dan niks vergoed.
- Causaliteitsverweer: heeft uw medewerker al langere tijd last van zijn hart en speelde dat op tijdens het ongeluk? Dan is het hartfalen op dat moment niet geheel te wijten aan de aansprakelijke derde, omdat het een medisch probleem is dat al langere tijd speelt.
Voorbeeldsituatie VOA politie
De Verhaalswet Ongevallen Ambtenaren geldt dus ook voor politieambtenaren. Stelt u zich voor dat een politie-ambtenaar in functie een auto-ongeluk krijgt door toedoen van een derde. Het ongeval was te wijten aan de ander en die persoon is verzekerd bij Centraal Beheer Achmea. De verzekeraar erkende dat hun cliënt aansprakelijk was.
Tot de dag van het ongeluk, was de politieambtenaar vrijwel nooit ziek en had een laag ziekteverzuim. Het ongeluk gebeurde 24 maanden geleden en sindsdien is de agent niet meer op zijn werk verschenen. Volgens de wet heeft hij recht op doorbetaling van het loon van maximaal twee jaar. Centraal Beheer vergoedde alleen de kosten voor de eerste 3 maanden, maar de overige kosten weigerden zij te betalen. Dit ging om een bedrag van 55.000 euro.
Volgens de verzekeraar ontbreekt namelijk het causaal verband tussen de klachten, de oorzaak en de duur van het ziekteverzuim. De rechtbank legde de stelplicht neer bij de verzekeraar en vroeg hen om dit te bewijzen. Uiteindelijk wees de rechtbank het verweer van Centraal Beheer af. De klachten ontstonden na het ongeval en daar is verder geen alternatieve verklaring voor. Er is dus redelijkerwijs sprake van een causaal verband. De overheid kan in dit geval regres nemen bij de veroorzaker (of diens verzekeraar) op basis van de VOA voor de politie.
Hoe claimt u dan via de VOA Politie?
De Wnra geldt dus ook voor medewerkers van de politie, defensie, rechters, officieren van justitie en politieke ambtsdragers. Regres nemen gaat dus via de oude Ambtenarenwet. Zoals u merkt is het nemen van regres specialistisch juridisch werk en niet vanzelfsprekend. Zoekt u een specialist op het gebied van loon- en personenschade? Neem dan contact op met AK Loonschade.