Slide 1

Regresrecht naar aanleiding van loonschade

Maakt u als werkgever kosten voor een zieke werknemer? Als een aansprakelijke derde dit letsel veroorzaakte, dan kunt u de extra kosten verhalen op de veroorzaker van het ongeval. De juridische term voor deze verhaalprocedure is het regresrecht. Wat betekent regres en wanneer heeft u er recht op?

AK loonscahde Regresrecht naar aanleiding van loonschade
Slide 1

Wat is regres bij loonschade?

Als u als werkgever de vordering instelt tegen de veroorzaker van het ongeluk waar uw werknemer bij betrokken was, beroept u zich op het regresrecht. In dit geval heet het loonregres. De loonschade die u als werkgever lijdt, verhaalt u op de aansprakelijke partij.

Compensatie Premiedifferentiatie WGA

Als werkgever bent u waarschijnlijk aangesloten bij het UWV voor de uitvoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikte (WGA) betaalt u als werkgever een gedifferentieerde premie. Dit op basis van de instroom voor de WGA. Deze hogere premie is gedeeltelijk af te wentelen op de aansprakelijke veroorzaker

Bij loonregres kunt u dus ook de hogere verzekeringspremie verhalen , als u verzekerd bent voor de uitval van werknemers door ziekte (eigen risicodrager). Wij adviseren u om een jurist of deskundige op het gebied van letselschade in te schakelen.

Echter er zijn grenzen aan het wetsartikel dat over loonregres gaat. Waar u recht op heeft, staat hieronder voor u op een rijtje.

Het regresrecht voor de organisatie

Volgens de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte (WUBLZ) hoort u zieke medewerkers gedurende twee jaar loon te betalen. Daarbij draait u op voor de re-integratiekosten en WAO/WIA-uitkeringen. Als u dit allemaal bij elkaar optelt, kan dit aardig in de papieren lopen.

Gelukkig heeft ons rechtssysteem een reglement voor het verhalen van schade van onrechtmatige daden. Is uw medewerker door de schuld van een derde arbeidsongeschikt geraakt? In dat geval kunt u gebruik maken van het regresrecht. U verhaalt direct de geleden schade op de aansprakelijke van het ongeval, waar uw werknemer bij betrokken was.

U kunt regres nemen vanaf de eerste dag dat de medewerker ziek is. Vanaf dat moment heeft u er 5 jaar de tijd voor, en 3 jaar indien er sprake is van een verkeersongeval. Wat kunt u als werkgever voor de werknemer doen? In de arbeidsovereenkomst kunt u een beding opnemen, waarin de werknemer de schadeclaim doorgeeft aan u. Zo hoeft hij zelf niks te regelen in het geval van ernstig letsel en dat vergroot voor u de kans om het geld terug te krijgen.

In 2008 is de WUBLZ zelfs nog uitgebreid. Sindsdien is het mogelijk om kosten van re-integratie, kosten voor het aanpassen van de werkplek of omscholing te verhalen op de aansprakelijke. Dus heeft u in de afgelopen vijf jaar dergelijke kosten gemaakt voor een werknemer die uitviel? Deze mag u met terugwerkende kracht in regres nemen.

Slide 1

Uitzonderingen regresrecht

Het regresrecht bij loonschade kent ook uitzonderingen. In deze gevallen is verhaal niet mogelijk en blijven de kosten voor uw eigen rekening:

  1. Het ongeluk was te wijten aan een andere werknemer, maar er was geen opzet in het spel.
  2. Een kind of een verstandelijk beperkt persoon was de veroorzaker van het ongeluk. Als u schade lijdt door toedoen van een kind, dan zijn de ouders aansprakelijk. Echter kunt u niet de gemaakte kosten op hen verhalen.
  3. Wanneer de veroorzaker zogenaamd risico aansprakelijk is. Denk aan de bezitter van een hond, eigenaar van een gebouw, wegbeheerder. Wij kunnen u uiteraard nader informeren wanneer hier wel of niet sprake van is.

Regresrecht en de verjaringstermijn

Heeft u in de afgelopen 5 jaar schade opgelopen, doordat een derde één van uw werknemers schade berokkende? Tot die tijd kunt u bij de veroorzaker van het ongeval de schade claimen. Artikel 3:310 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een rechtsvordering verjaart na 5 jaar. Daarna kunt u niks meer doen.

Slide 1

Loonschade eisen met een verzekeraar als tegenpartij

De veroorzaker wordt in vrijwel alle gevallen bijgestaan door een verzekeringsmaatschappij. Als tegenpartij claimt de verzekeraar hoe dan ook dat de aansprakelijkheid aan de kant van uw medewerker ligt. Dus is er een aanrijding ontstaan, dan kijkt de verzekeraar of uw medewerker wel een autogordel droeg. Of misschien zat hij wel op het moment van het ongeval in de telefoon te kijken.

Verder kijkt de verzekeraar samen met een arts of het lichamelijke letsel wel volledig te wijten is aan het desbetreffende ongeval. Heeft uw werknemer klachten door dit ongeluk of ontstonden die al in een eerdere situatie? Met loonregres krijgt u dus niet zomaar even geld. Als benadeelde partij moet u zich goed kunnen verweren.

Contact met een loonschadespecialist

Wilt u zich hoe dan ook beroepen op uw regresrecht, omdat uw werknemer voorlopig uit de running is? Bij AK Loonschade werken dé specialisten op het gebied van loonschade en regresrecht.

Neem contact op via info@akloonschade.nl of geef uw naam en nummer aan ons door via het contactformulier. Wij komen binnen 24 uur hier bij u op terug.